LiU Invest investerar i Celluminova AB

LiU Invest investerar i Celluminova som baserat på forskning vid LiU och KI har utvecklat en produkt som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi

Tillsammans med Almi Invest och affärsänglar investerar LiU Invest i Celluminova som utvecklat en produkt som kan detektera cancerstamceller inom 10 minuter och ökar chanserna för överlevnad, något som står högt upp på hjärnkirurgernas önskelista.

Cancerformen Glioblastom (hjärntumör) leder i 95% av fallen till döden inom 5 år och 100% får återfall. Återfallen beror till stor del på att cancerstamcellerna finns kvar i tumörvävnad som man inte får bort vid de kirurgiska ingreppen. Celluminova har tagit fram en fluorescerande molekyl som binder till dessa stamceller och möjliggör att se om det finns stamceller kvar i vävnaden efter ett ingrepp. Med hjälp av metoden kan ingreppen utföras mer precist och därmed öka sannolikheten för ökad livslängd.

Målet med investeringen är att ta fram en diagnostisk produkt som initialt kan användas av patologer för att sedan, på sikt, få den godkänd att användas i samband med det kirurgiska ingreppet. Produkten kallas GlioStem och finns även i form av ett lab-kit för forskare för att underlätta studier.

– Tack vare investeringen kan vi nu ta produkten mot en bredare marknad, anställa fler talanger, genomföra kliniska prövningar och utforska fler applikationsområden, säger Shirin Ilkhanizadeh, vd på Celluminova.