Investering i bättre levnadsvanor för gravida och barn

LiU Invest går in som medgrundare i Science4Families som har tagit fram digitala verktyg för vården.

Övervikt och ohälsosamma levnadsvanor skapar både lidande för patienter och ökade kostnader i vården. I vissa av Sveriges regioner klassas över hälften av alla gravida kvinnor som överviktiga redan i graviditetens början. Detta leder till större risk för komplikationer och ökade kostnader, tex ökade kostnader för kejsarsnitt. Vårdpersonal upplever ofta övervikt som ett känsligt och laddat ämne och behöver därför bättre verktyg för att enkelt kunna vägleda patienten mot hälsosammare levnadsvanor. Bra verktyg blir också ännu viktigare då det finns språkbarriärer. Man vill kunna stötta och hjälpa utan att det upplevs som att man kommer med pekpinnar eller kommenterar patienters utseende.

Bolaget Science4Families verksamhet baseras på appar eller IT-system för hälsosamma levnadsvanor, viktkontroll och behandling av graviditetsdiabetes samt kringliggande områden. Forskarna bakom bolaget har i sin forskning utvecklat digitala verktyg som syftar till att patienten ska må bättre, vårdpersonalen ska få ett lättare jobb och vårdgivaren ska spara pengar. En win-win-win.

Jämför man med andra appar på marknaden så är en unique selling point, att allt som bolaget håller på med kommer från forskning och att det finns evidens på att det verkligen fungerar. Detta bedöms som viktigt då offentliga och privata vårdgivare är kunder.