Saminvestering i VOC Diagnostics

LiU Invest investerar 400kSEK i VOC Diagnostics som har utvecklat en elektronisk näsa som kan lukta på blodprov för att tidigt upptäcka äggstockscancer. Investeringen är en saminvestering med ALMI, Stoaf och universitetsholdingbolagen vid Göteborgs universitet, Stockholms universitet och Uppsala universitet

Bolaget har sina rötter i Göteborg, har sitt säte i Stockholm, men kommer nu att etablera den huvudsakliga verksamheten i Linköping för att få tillgång till den kompetens kring sensorer och elektroniska näsor som finns vid Linköpings universitet. Investeringen är en saminvestering mellan privata affärsänglar och flera offentliga aktörer och även flera medlemmar av teamet går in med pengar i denna runda.

”Att teammedlemmarna väljer att investera egna pengar är en styrka, det visar att de tror på bolaget och tekniken” säger Jonas Nilsson, Investment Manager på LiU Invest. ”Och att även våra kollegor i Göteborg, Stockholm och Uppsala investerar tillsammans med oss, ALMI och Stockholms affärsänglar är en styrka.”

Idén kommer ursprungligen från György Horvath, professor i gynekologisk onkologi, som tränade upp sina hundar att lukta sig fram till äggstockscancer. Bolaget har sedan dess tagit fram en elektronisk näsa som tillsammans med avancerade algoritmer ska kunna göra hundens jobb genom att ”lukta” på blodprov. Initiala kliniska tester har efter vidareutveckling av algoritmerna visat mycket goda resultat. Nästa steg är att förbättra prototypen och genomföra större kliniska studier.

Slutmålet är att på ett enkelt och billigt sätt kunna screena för äggstockscancer och genom att upptäcka den tidigt kunna rädda många liv. Om äggstockscancer upptäcks tidigt är överlevnadsgraden 90% efter fem år vilket ska jämföras med bara 4% om cancern upptäcks i det sista stadiet vilket tyvärr är ganska vanligt.