LiU Invest söker verksamhetsansvarig Investment Manager

LiU Invest söker en kreativ, självständig Investment Manager tillika portföljförvaltare med stort mått av affärsmannaskap. LiU Invest AB är ett av Linköping universitet Holding ABs (LiU Holding) tre dotterbolag. De övriga är inkubatorn LEAD samt student- och forskarkonsultbolaget Unitalent. LiU Holding är ett statligt ägt bolag som förvaltats av Linköpings universitet (LiU).

Vision och målsättning

Vårt mål är att inom fem år skapa en revolverande evergreenfond där värdeskapande kan komma nya forskningskommersialiseringar till godo. Vår uppgift är att se till att de satsningar som görs inom LiUs olika forskningsområden leder till kommersiella framgångar som tar forskningsresultaten vidare till nytta i samhället i form av i första hand avknoppningsbolag. Vi arbetar också för att främja en kultur vid LiU avseende entreprenörskap och innovationer.

Vi har idag en bolagsportfölj på ett trettiotal bolag. Portföljens värde är 38 MSEK vilket ska jämföras med totalt investerat kapital på 15MSEK. Investeringsverksamheten har funnits i över 10 år men det är under de senaste 5-7 åren som värdetillväxten har genererats. Vi har alltså bra utväxling på investerat kapital. Bolagsportföljen finns redovisad på: https://www.liuinvest.se/#portfolj Värdetillväxten ska säkerställa våra långsiktiga möjligheter att fortsätta stötta tidiga bolag med även annat än rena investeringar, vilket tex kan vara coaching, affärsutveckling och rådgivning.

Vårt arbetssätt

En framgångsfaktor har hittills varit att gå in mycket tidigt, ibland t o m som medgrundare, och vara operativt aktiv i bolagen. Vi arbetar väldigt nära LiUs innovationskontor (LiU Innovation) och vår inkubator LEAD där speciellt LEAD har ett viktigt uppdrag att fortsatt utveckla investeringen genom aktivt affärscoachande. Större delen av den värdetillväxt vi har sett de senaste fem åren har skett i bolag där vi varit aktiva i vår ägarroll.

Styrelsen för LiU Invest fungerar både som investeringskommitté och styrelse. Styrelsen beslutar om inriktning vid tidig bolagsbildning, dvs vilka forskargrupper som ska uppvaktas och hur prioriteringarna ska vara. Då vi går in som medgrundare handlar det om att vi ska identifiera möjligheterna snarare än att någon kommer till oss och pitchar. Hållbarhet är en viktig del i investeringsprocessen och vi eftersträvar att investera i bolag med långsiktigt hållbar affärsmodell.

Investeringsbeloppen är relativt små. En normal investering ligger på upp till 500 kSEK plus 500 kSEK i två trancher och kan följas upp med följdinvesteringar där vi bevakar vår ägarandel på upp till ytterligare 500kSEK. Alla ny- och tilläggsinvesteringar över 200 kSEK finns redovisade under nyhetssektionen på hemsidan, se: https://www.liuinvest.se/nyheter/
Vi söker nu dig som har ett genuint intresse för investeringar i forskningsresultat från LiU och som vill vara drivande i LiU Invests och LiU Holdings verksamhet och arbeta med företagsutveckling och värdeskapande.

Om jobbet

En viktig del i värdetillväxten är det aktiva ägarskapet. Så parallellt med investerings- och exitbeslut, aktieägaravtal, och uppföljning av portföljvärde, kommer du driva det aktiva ägarskapet och se till att det aktiva ägarskapet fungerar och säkerställa att de resurser som sätts till används där de gör bäst nytta. En viktig uppgift som verksamhetsansvarig Investment Manager är också att bygga nätverk med medinvesterare. Planen för framtiden är att det aktiva ägandet ska utövas av egen personal på LiU Invest, av personal i koncernen dvs personal från LiU Holding-koncernen samt av inhyrda konsulter. Viktigt är därför att du har förmågan att entusiasmera och koordinera resurser från andra utförare.

Som investment manager och portföljförvaltare arbetar du med att ta fram beslutsunderlag för investeringar samt följa upp och bevaka befintliga investeringar. För att klara vår målsättning är investeringsbesluten mycket viktiga och det krävs kompetenta, underbyggda och bra investeringsbeslut för att generera den värdetillväxt som kommer att krävas. Du analyserar även genomförda investeringar och medverkar i vår roll som ägare.

Ägarrollen är viktig och för att säkerställa god värdetillväxt är det aktiva ägarskapet centralt vilket förutom självklarheter såsom deltagande på bolagsstämmor inkluderar att delta i styrelsearbete, coaching och rådgivning till portföljbolags-vd:ar samt deltagande i arbete med kapitalanskaffning, allt med syfte att uppnå god utveckling i bolagen och på sikt god värdeutveckling i portföljen.

I prioriteringen av i vilka portföljbolag som aktivt ägande ska ske används idag en matris där hänsyn tas till parametrarna hur mycket vi kan påverka bolaget positivt via aktivt ägande samt vilken tillväxtpotential bolagen anses ha. I de löpande arbetsuppgifterna ingår även att göra portföljuppdateringar och riskanalyser samt ta fram ekonomiska underlag för analys av måluppfyllnad och årliga bokslut. Kontinuerlig dialog med LiU Invests styrelse och kollegorna inom LiU Holding-koncernen är viktig.

Placeringsort är Linköping. Heltid är önskvärt.

Din bakgrund och erfarenhet

Du som söker har flerårig erfarenhet inom kvalificerad investeringsverksamhet och helst då i de tidiga faserna, typiskt pre-seed investeringar med hög risk. Du har även gedigen erfarenhet av portföljförvaltning av exempelvis startup-företag. Det aktiva ägarskapet förutsätter kompetens, vilja och driv att utveckla portföljbolagen. Det är meriterande med erfarenhet inom den akademiska sektorn såväl med egen entreprenöriell erfarenhet inom start-up sektorn, exv. själv har erfarenhet av att driva en startup.

Som person är det viktigt att du brinner för företagande samt att du drivs av visionen att skapa en revolverande evergreenfond som kan finansiera delar av koncernens verksamhet för att skapa framgångsrika bolag från den forskning som bedrivs vid Linköpings universitet. Det är också starkt önskvärt att du har egen erfarenhet av försäljning och business-to-business kundkontakter då det ofta är kring kundkontakter som portföljbolagen behöver stöd. Det är meriterande om du är certifierad styrelseledamot. Du har minst masterexamen från någon ekonomisk o/e ingenjörsutbildning (exv Industriell ekonomi eller liknande). Du uttrycker dig väl i tal och skrift – svenska som engelska.

Dina personliga egenskaper

Som person är du kreativ, självständig med stort mått av affärsmannaskap med en stark egen drivkraft och uthållighet. Du har hög analytisk förmåga och kan sortera ut det viktigaste i komplexa frågeställningar.

Du är nyfiken och uppskattar den intellektuella stimulansen du får av att sätta dig in i komplexa idéer. Du har fallenhet för matematik och troligen vana av företagsvärdering av både tidiga och lite mer mogna bolag (t ex cashflow-analyser). Du gillar att hantera mötet med såväl målgruppen forskare som kollegor på ett socialt och behagligt sätt. Du är samarbetsfrämjande men med stor integritet där ditt djupa engagemang balanseras med tydlig gränssättning.

Frågor och ansökan

Har du frågor kring tjänsten så är du välkommen att kontakta johan.lilliecreutz@liu.se.
Välkommen med din ansökan i form av CV och ett personligt brev samt länk till profil på Linkedin. Vi tillämpar löpande urval. Lämna din ansökan här.




Bilaga: kort övrig information om verksamheten vid LiU Holding

Arbetet inom LiU Holding kan delas in i kategorierna förbereda, förvärva, förvalta och försälja. Till detta kommer diverse övriga aktiviteter såsom nätverkande, kommunikation och administration. Nedan beskrivs verksamheten översiktligt utifrån dessa kategorier.

Förbereda
– Via aktiv sökning identifiera potentiella investeringsobjekt i form av idéer/projekt och bolag som har sin grund i den forskning eller utbildning som bedrivs vid Linköpings universitet.
– Utvärdera potentiella investeringsobjekt inklusive förhandling med grundare och i vissa fall coaching och rådgivning av grundare att bli investeringsbara och för att bli attraktiva för andra investerare som kan syndikera med LiU Invest.
– Ta fram dokumentation till LiU Invests investeringskommitté som utgörs av styrelsen i LiU Invest samt presentera potentiella investeringsobjekt för styrelsen/investeringskommittén.

Förvärva
– Genomföra investeringar vilket bland annat inkluderar upprättande av aktieägaravtal och övriga formalia.
– Samla konsortier av medinvesterare i de fall LiU Invest agerar huvudinvesterare och aktivt presentera potentiella investeringsobjekt i sammanhang där medinvesterare kan hittas.

Förvalta
– Deltagande på stämmor och ägarmöten och representera LiU Invest och för att bevaka LiU Invests intressen.
– För utvalda portföljbolag aktivt delta i styrelsearbetet som adjungerad eller ledamot.
– Coaching och rådgivning till portföljbolags-vd och portföljbolags-styrelse med syfte att skapa värdeutveckling i bolagen och därmed värdeutveckling för LiU Invest.
– Praktisk rådgivning och utförande av vissa uppgifter för att se till att skapa ordning och reda i styrelsearbete och bolagsadministration i portföljbolagen.
– Från tid till annan kan vissa interimsuppdrag i portföljbolagen förekomma. Allt med syfte att uppnå god bolagsutveckling och bra värdetillväxt i portföljen.
– Via uppbyggda nätverk och kontakter hjälpa de bolag där LiU Invest har investerat i att hitta följdinvesterare.

Försälja
– Utifrån uppställda direktiv och riktlinjer genomföra exit, (dvs försäljning av delar eller hela LiU Invests innehav i ett visst bolag), vilket inkluderar förhandling med samtliga parter, upprättande av överlåtelseavtal, etc.

Övrigt – nätverka, kommunikation och administration
– Aktivt kontaktskapande och deltagande i nätverksaktiviteter för att bygga relationer med affärsänglar och investerare.
– Aktivt kontaktskapande och deltagande i nätverksaktiviteter med det regionala innovationsstödsystemet, samt övriga relevanta finansiärer.
– Uppföljning och redovisning av värdeutveckling på LiU Invests portfölj.
– Publicering av nyheter om ny eller tilläggsinvesteringar på LiU Invests webbplats samt publicering av nyheter från portföljbolagen på LiU Invests linkedin-kanal.
– Underhåll av LiU Invests arkiv med aktieägaravtal och andra viktiga dokument.