HPViCo tar in 1,5 miljoner

HPViCo som har utvecklat hårda reptåliga beläggningar för tex mobiltelefonskärmar tar in totalt 1,5MSEK varav 600kSEK som ägarkapital och 900kSEK i form av bidrag. Huvudinvesterare är LiU Invest och Linnaeus Venture, men även grundare och personal går in med kapital.

Bolaget är grundat av forskare vid Linköpings Universitet samt Linneuniversitetet i Växjö och baseras på forskningsområdena glasmaterial och tunnfilmsteknik. Resultatet är ett transparent, hårt och mycket reptåligt material för beläggning av mobiltelefoner, pekskärmar och andra glas- eller plastytor. Beläggningen görs med hjälp av sputteringteknologi.

– Att LiU Invest gör en saminvestering med vår motsvarighet i Växjö samt att vi kan kombinera en investering med ett bidrag från Vinnova visar att innovationsstödsystemet kring våra svenska universitet fungerar, säger Jonas Nilsson, LiU Invest.

Under våren 2018 avtalades med grundarna till HPViCo att bolaget skulle få stöd och rådgivning och att vid uppnådda milestones skulle en investering göras. I praktiken innebar detta extra stöd från LiU Invest i utbyte mot ägarandelar.

– Vi har fått mycket hjälp från LiU Innovation. Förutom rådgivning har vi deltagit i Venture Arena och även Sommarmatchen där vi med hjälp av inmatchade studenter hittat nya kundkontakter. Detta har varit mycket värdefullt för oss och jag rekommenderar verkligen andra forskare att ta denna typ av hjälp, säger Bo Jonson, professor vid Linneuniversitetet, medgrundare och vd för HPViCo.

– Vi ser oss som en katalysator och tack vare samarbetet med LiU Invest får vi större finansiella muskler. Det är naturligtvis extra kul att se att även personalen går in med en substantiell del av kapitalet. Det visar på engagemang och att de tror på sitt företag, säger Emma Hermansson, vd för Linnaeus Venture AB.

Investeringen kommer att gå till marknadsföring, kundmöten och vidareutveckling av beläggningsmetoden, till exempel beläggning av plast. Ett tunt och hårt glaslager ska läggas utanpå genomskinlig plast så att den blir lika reptålig som glas.