Investering i teknik för förbättrad hjärnkirurgi tillsammans med Linköpings Affärsänglar

LiU Invest har tillsammans med LiAF, Linköpings Affärsänglar, investerat 1MSEK i Fluolink AB som utvecklar produkter för användning vid tumöroperationer och biopsier i hjärnan.

Vid biopsi i hjärnan är det svårt att träffa rätt och verkligen få med sig tumörvävnad vilket gör att biopsin kan behöva göras om vilket leder till väntetider, onödiga kostnader och ökad risk för patienten. Fluolink har utvecklat prober och mätstationer för att med hjälp av fluorescens detektera tumörvävnad. Dessa prober kan även användas vid hjärntumöroperationer och hjälper kirurgen att få en objektiv bedömning för att hitta kanten på tumören. Kirurgen behöver då inte enbart lita till sin egen subjektiva bedömning för att ta bort all tumörvävnad men ingenting mer.

Utvecklingen av Fluolinks teknik har gjorts av ett forskarteam lett av Karin Wårdell, professor i medicinsk teknik vid Linköpings universitet samt en av grundarna till Fluolink. ”Vi har forskat på denna teknik i över 10 år. Nu har vi samlat ett kompetent team av forskare och ingenjörer kompletterat med en hjärnkirurg och en säljare av medicinsk teknik och vi är redo att ta tekniken till marknaden.” säger Karin Wårdell.

LiU Invest hjälper ofta bolagen både att hitta lämpliga medinvesterare och att bli investeringsredo. ”Vi har tillsammans med LiAF gjort flera investeringar i Medtek och Life Science och samarbetet fungerar bra” säger Jonas Nilsson, LiU Invest.

”Vi investerar i bolag som kan göra skillnad, och Fluolink har en bevisad teknik som kommer att göra skillnad. Vårt bidrag är inte bara pengar utan vi hjälper våra bolag ut på marknaden. Som ett exempel på det har vi etablerat ett mycket bra samarbete med Region Östergötland” säger Magnus Thorarersen på LiAF.

Fluolinks teknik har i olika former använts i forskningsstudier på ett 70-tal patienter vid Linköpings Universitetssjukhus med gott resultat. Investeringen skall dels användas till att få ut prototyper av företagets produkter till andra sjukhus som bedriver forskning inom området och dels till att initiera CE-märkning och certifiering av produkterna.