LiU Invest investerar i CBot

LiU Invest investerar en halv miljon kronor i CBot, som utvecklar en plattform för mobila seende robotar. I emissionen på totalt 3,2 miljoner kr deltar också Almi samt privata investerare. Investeringen ska användas till lanseringen av bolagets första produkt – en plattsättande robot för stora golv.

Linköpingsbolaget CBot utvecklar en plattform för artificiellt seende och intelligens, som gör det möjligt att ta fram olika typer av stationära eller mobila robotar som ser och förstår sin omgivning. Detta är speciellt lämpligt för branscher där man plockar eller monterar föremål, t ex bygg, e-handel eller logistik.

Den första produkten, som har utvecklats i nära samarbete med blivande kunder, är en robot som lägger golvplattor på stora ytor, till exempel på stormarknader, gallerior och flygplatser. Detta arbete sköts idag manuellt, vilket är ett slitsamt och tidsödande arbete.

CBots fyra grundare, med mångårig erfarenhet av artificiellt seende vid Linköpings universitet, har utvecklat den avancerade mjukvara som styr roboten. Med hjälp av sensorer och smarta algoritmer ersätter roboten stora delar av det manuella arbete som görs inom byggbranschen idag. Roboten ”ser” och förstår sin omgivning och kan därför med hög precision placera ut plattor på en golvyta.

För mer information se: www.cbot.se