LiU Invest tilläggsinvesterar i PUsensor AB

LiU Invest investerar ytterligare pengar i PUsensor tillsammans med nya och befintliga investerare. Investeringen ska användas för industrialisering och CE-märkning av bolagets produkt

PUsensor är baserat på forskning kring trycksår vid Linköpings Universitet. Trycksår orsakar både stort lidande, och substantiella kostnader i vården. PUsensor utvecklar en apparat för att bedöma risken för att en patient utvecklar trycksår. För riskpatienter kan preventiva åtgärder sättas in tidigt, innan patienten utvecklar trycksår och på så vis minskas både lidande och kostnad.

Bolaget har utvecklat och tillsammans med vårdgivare testat en prototyp av en blodflödesmätare som kan avgöra risken för att utveckla trycksår. Resultaten från testerna har varit positiva och bolaget tar därför in kapital för att industrialisera och CE-märka produkten.

Trycksår är vanligt förekommande inom stora delar av vården, inte bara sjukhusvård. Uppemot var sjätte inlagd patient drabbas i dag av trycksår, något som skapar stort lidande och kräver stora resurser från vården. Marknaden består av både offentliga och privata vårdgivare, såsom sjukhus och vårdboenden.