LiU Invest investerar i Worldish AB

Worldish utvecklar ett verktyg för att överbrygga språkbarriärer mellan personal och patienter i sjukvården. Appen testas på flera olika kliniker och investeringen ska användas för att få appen i kommersiell drift

Worldish utvecklar en tvåsidig översättningsapp som ska lösa till exempel följande problem: Tänk dig en person som nyligen flytt från Syrien och kommer in på en svensk akutklinik med svåra bröstsmärtor. Personen har bristfälliga kunskaper i svenska och engelska, ingen i personalen behärskar arabiska och det är svårt att få fram någon som kan tolka.

Läkaren eller sjuksköterskan plockar då i stället fram ett par surfplattor med en skräddarsydd språk-app. De ställer frågor som visas och läses upp på arabiska för patienten, som i sin tur skickar tillbaka svar som förstås av personalen. Snabbt kan de ringa in vad som är problemet, ställa diagnos och påbörja behandling utan onödig försening.

Scenen ovan är bara ett exempel på hur ett nytt verktyg för kommunikation över språkgränserna kan göra skillnad i sjukvården.

Appen testas på flera olika kliniker och investeringen ska användas för att få appen i kommersiell drift.